Direcții de cercetare Laboratorul de neurobiologie şi genetică medicală
DIRECŢII DE CERCETARE:
- Estimarea factorilor de risc la pacienţii cu epilepsie şi epilepsie medicamentos rezistentă la copii şi adulţi.
- Aprecierea polimorfismului clinic al epilepsiei medicamentos rezistente, elaborarea criteriilor de diagnostic şi corelarea celor mai informativi factori de risc în expresia maladiei.
- Instituirea evaluării prechirurgicale a pacienţilor cu epilepsie medicamentos rezistentă cu determinarea semiologiei crizelor și topografiei focarului/or epileptogen/e. Aprecierea strategiilor de corecţie şi tratament.
- Determinarea particularităţilor neuroimagistice şi corelarea lor cu expresia morfologică şi semiologică a crizelor epileptice.
- Rolul telemetriei EEG şi a monitorizării de lungă durată în diagnosticul semiologiei crizelor epileptice.
- Aprecierea relaţiilor şi a conexiunilor interneuronale în mecanismele expresiei epileptogene şi a strategiilor de corecţie şi tratament diferenţiat al pacienţilor cu epilepsie.
- Implementarea metodei de Stimulare Magnetica Transcraniană(TMS)
- Determinarea spectrului factorilor de risc în Republica Moldova cu aprecierea ponderii specifice a fiecărui factor de risc în parte.
- Determinarea factorilor noi de risc folosind metode fundamentale biochimice, morfologice şi neuroimagistice.
- Studierea polimorfismului clinic al accidentelor vasculare cerebrale (AVC) în dependenţă de vârstă şi alţi factori de risc.
- Aprecierea polimorfismului clinic al patologiilor cerebro-vasculare la pacienţii cu Cardiopatie ischemică(CPI) şi Hipertensiune arterială(HTA).
- Cercetarea polimorfismul clinic, al mecanismelor patogenetice şi particularităţile specifice de tratament la pacienţii cu AVC ischemic, investigaţi prin Stimulare Magnetică Transcraniană (TMS), în perioada acută şi în timp.
- Evaluarea impactul tratamentului trombolitic asupra duratei incapacităţii temporare de muncă şi a dizabilităţii în aspect evolutiv de timp.
- Aprecierea eficienţei procesului de recuperare a pacienţilor prin kinetoterapie şi stimulare magnetică transcraniană, iniţiate în perioada acută a AVC-ului ischemic.
- Tratamentul hematoamelor intraventriculare spontane cu tamponada de ventriculelor 3 şi 4: Determinarea eficacităţii tratamentului cu “Actilize”.
- Elaborarea unui protocol de folosire a TMS la pacienţii cu AVC ischemic în timp.
- Depistarea precoce a patologiei stenozante a vaselor precerebrale prin screening-ul grupului de risc cu ajutorul USG duplex al vaselor brahiocefalice şi confirmarea existenţei stenozei folosind utilajul expert class în centrele republican de experţi cu experienţă mai mare de 5 ani în domeniu.
- Implementarea tehnologiilor contemporane de tratament chirurgical a patologiilor stenozante
- Implimentarea metodelor contemporane de tratament a HTA, antiplachetar şi cu statine la pacienţii cu boala aterosclerotică