Default Header Image

Despre

Laboratorul ştiinţific de neurobiologie și genetică medicală a fost fondat în anul 2006.

     Pe parcursul a 16 ani de activitate s-au efectuat cercetări de amploare axate pe cele mai importante probleme ale urgențelor neurologice.

     Laboratorul de Neurobiologie şi Genetică Medicală efectueaza cercetări fundamentale şi aplicative în două direcţii strategice: Accidentele vasculare cerebrale şi epilepsia.

     AVC-ul reprezintă cea mai importantă cauză de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în Republica Moldova. Din aceste considerente, la etapa actuală, se necesită un nou concept de reformare a sistemului de sănătate prin elaborarea programelor naționale de profilaxie primară și secundară, direcționată spre o abordare individualizată a managementului terapeutic al pacientului.

     Epilepsia nu este o patologie cu o singură entitate. Epilepsia reprezintă multe sindroame şi boli care au o multitudine de cauze şi manifestări diferite. Sindroamele epileptice şi epilepsia sunt în mare măsură clinic bine definite, dar prezintă un polimorfism clinic major, ce frecvent induc probleme considerabile de diagnostic și diagnostic diferențiat. Definirea tipului de epilepsie ar trebui să fie obligatorie, deoarece oferă informaţii despre managementul, prognosticul bolii şi selectarea strategiilor de tratament. Management pe termen scurt şi lung a epilepsiei este realizat de sindroamele conexe şi diferă semnificativ între diferitele sindroame, astfel subliniind necesitatea unui diagnostic exact. Diagnosticul nespecificat în epilepsii de obicei duce la morbidităţi evitabile şi, uneori, la mortalitate. Abordarea multidisciplinară, și multimodală în evaluarea pacientului cu epilepsie asigură la reducerea impactului socio-economic al epilepsiei.

       Implicarea părților cointeresate în planificarea și elaborarea sistemului de sănătate în epilepsie, a legislației în epilepsie sau în revizuirea și reformarea legislației existente care afectează viața oamenilor cu epilepsie este crucială pentru a se asigura că sistemul de sănătate şi legislația satisface nevoile diferite a pacienților cât mai eficient posibil.

     Serviciile de sănătate necesită să includă informații cu privire la accesibilitatea și disponibilitatea serviciilor, gradul la care tratamentele bazate pe dovezi sunt asigurate și detalii privind eventualele încălcări ale drepturilor omului.

Adresa: MD-2004, Republica Moldova, str. Toma Ciorba, 1.

E-mail:  stanislav.groppa@usmf.md

Tel: (+373 22) 205-312, 205-326